Κλείνουν το εστιατόριο λόγω... Χριστουγέννων!

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2020-2021
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020

Από την έναρξη της πανδημίας όλη η κοινωνία, και κατ’ επέκταση και εμείς οι φοιτητές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα, έντονα επηρεασμένη από τη νέα κοινωνικοοικονομική και φυσικά υγειονομική κρίση. Με τη μετάβαση της καθημερινότητας στον ψηφιακό κόσμο να γίνεται ραγδαία, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών βρέθηκε αντιμέτωπη με μία επίσης ραγδαία μείωση του εισοδήματός της, εξαιτίας των μαζικών απολύσεων και αναστολών λειτουργίας που επέφερε η πανδημία. Με την πορεία μάλιστα του τουρισμού να κινείται σε ιστορικά χαμηλά, πολλοί φοιτητές έχασαν και το ατομικό τους εισόδημα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσής τους να γίνονται ιδιαίτερα δυσμενείς.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Φοιτητική Λέσχη του Ο.Π.Α. είχε την υποχρέωση να σταθεί από την πρώτη στιγμή αρωγός στις ανάγκες των φοιτητών, όπως επιτάσσει άλλωστε και ο πραγματικός λόγος ύπαρξής της. Αντιθέτως, από την αρχή της πανδημίας κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει, κυρίως όσον αφορά τη διασφάλιση της δωρεάν σίτισης των φοιτητών.

Από τον περασμένο Μάρτη, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Φοιτητικής Λέσχης (τις οποίες ως εκπρόσωποι φοιτητών καταψηφίζαμε) είχαν ως μοναδικό γνώμονα τον περιορισμό της δωρεάν σίτισης στο ΟΠΑ, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο τη μείωση των διαθέσιμων πόρων. Η συνειδητή επιλογή του Πρύτανη και του Προέδρου της Φοιτητικής Λέσχης να μην αξιοποιούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του παρεχόμενου φαγητού και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο να κλείσει το εστιατόριο.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλήρους αδιαφορίας τόσο του Προέδρου του ΔΣ, Κρητικού Εμμανουήλ, όσο και του Πρύτανη του ΟΠΑ, Μπουραντώνη Δημήτρη είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στο αίτημα των εκπροσώπων φοιτητών της ΠΑΣΠ όσον αφορά τη λειτουργία του εστιατορίου του ΟΠΑ κατά τη διάρκεια των εορτών. Συγκεκριμένα, ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ χωρίς προηγουμένως να συγκαλέσουν συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Λέσχης προκειμένου να συζητηθεί, το αίτημα για “κανονική λειτουργία του εστιατορίου του ΟΠΑ με εξαίρεση τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (δηλαδή Πέμπτη 24, Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιανουαρίου) σεβόμενοι και τις οικογένειες των εργαζομένων του εστιατορίου”. Το σκεπτικό κατάθεσης του παραπάνω αιτήματος στηρίζεται στο γεγονός ότι, υπό την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και με δεδομένες τις υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας, μεγάλη μερίδα φοιτητών θα αναγκαστεί να παραμείνει στην Αθήνα καθ’ όλη την περίοδο των εορτών. Επιπρόσθετα, στην Αθήνα θα παραμείνει και μεγάλος αριθμός φοιτητών Erasmus οι οποίοι σιτίζονται καθημερινά στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιλογή της Διοίκησης του Ο.Π.Α. να παραμείνει το εστιατόριο κλειστό για 15 ημέρες είναι εκτός κάθε λογικής και υπηρέτησης των ανθρώπινων αναγκών.

Είναι το λιγότερο θλιβερό, σε τέτοιες κοινωνικά και οικονομικά δυσμενείς περιόδους, οι φοιτητές να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και να καλούνται να καταβάλουν από το πενιχρό υστέρημά τους το κόστος του φαγητού. Η εξέλιξη αυτή καταστρατηγεί τη συνταγματική πρόβλεψη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και αποδεικνύει περίτρανα πόσο μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών είναι ο πρόσφατα εκλεγείς Πρύτανης του ΟΠΑ Δημήτρης Μπουραντώνης.

Στη συντεταγμένη αυτή στράτευση όσων εποφθαλμιούν την αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του κοινωνικού του χαρακτήρα για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή τους είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με την ενδυνάμωση της καθημερινής μας δράσης.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης