Το Φαγοπότι Συνεχίζεται

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2013-2014
Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Την ώρα που η οικονομική κρίση γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, το φαγοπότι συνεχίζεται...

στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2011, (αρ.πρ. 6250/21-12-11) οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου επανακατέθεσαν το αίτημα για πλήρη κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά του Ο.Π.Α. Η αναγκαιότητα της κατάργησής τους γίνεται προφανής πολύ περισσότερο σήμερα που, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η κατάσταση αυτή άλλωστε αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα συνέχισης των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο για μεγάλο αριθμό αποφοίτων και αυτό αποδεικνύεται και από τη μειωμένη προσέλευση υποψηφίων στα μεταπτυχιακά του Ο.Π.Α.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το αίτημα που κατέθεσαν πάνω από 800 μεταπτυχιακοί φοιτητές «...υπάρχει ανάγκη, εσείς οι καθηγητές μας, να κατανοήσετε το προβληματισμό μας και να δεχθείτε το αίτημά μας για μια εκλογίκευση των διδάκτρων σε επίπεδα που, χωρίς να ακυρώνουν τη λειτουργία των μεταπτυχιακών τμημάτων, να δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές σας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.»

Εντούτοις, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Συγκλήτου όπου συζητήθηκαν τα σχετικά αιτήματα, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των 8 τμημάτων του Ο.Π.Α. επέδειξε πρωτοφανή παχυδερμισμό αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι έλληνες φοιτητές. Και να σκεφτεί κανείς πως τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου μας είναι από τα "υψηλότερα της αγοράς" τη στιγμή μάλιστα που σε άλλα Ιδρύματα δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής διδάκτρων (π.χ. ΕΜΠ).

Τελικά, με βάση την απόφαση της Συγκλήτου «τα δίδακτρα για τα προγράμματα πλήρους φοίτησης από 4.500-6.500 που είναι σήμερα διαμορφώνονται σε 4.000-6.500 ευρώ». Πρόκειται δηλαδή για μια απόφαση-κοροϊδία καθώς η μείωση είναι αμελητέα και επιπλέον αφορά ελάχιστα μεταπτυχιακά τα οποία έχουν επιβάλλει το κατώτατο όριο διδάκτρων.

Είναι ώρα λοιπόν να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας, και πολύ περισσότερο οι ακαδημαϊκοί μας δάσκαλοι και να αντιληφθούν πως η Παιδεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, πως το χρήμα δεν μπορεί να διαιρεί τους ανθρώπους. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως κύριο μέλημα μιας προνοητικής Πολιτείας είναι η μόρφωση των νέων ανθρώπων προκειμένου να θέτει στέρεες βάσεις για τη δημιουργία μιας δίκαιης, ευνομούμενης και αλληλέγγυας κοινωνίας. Λέξεις και αξίες ξεχασμένες στις μέρες που οφείλουμε όμως ΟΛΟΙ να υπηρετήσουμε και πάλι.

Καλούμε λοιπόν τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και τις Διοικήσεις των τμημάτων του Ο.Π.Α. να δουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα των διδάκτρων και να απαλλάξουν από το οικονομικό βάρος τους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους.

7 ΜΑΗ Ενισχύω την Δύναμή μου, στηρίζω ΠΑΣΠ

Δείτε Επίσης