Η Δημοκρατία δεν εκδικείται

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2020-2021
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία έχει φέρει τεράστια αναστάτωση στην παγκόσμια κοινότητα. Μεταξύ άλλων παρατηρείται καθημερινή υποβάθμιση στις δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ σύμφωνα με μελέτες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις χώρες που χαρακτηρίζονται ως επισφαλείς δημοκρατίες, ευρισκόμενη ανάμεσα στις χώρες, όπου έχουν επιβληθεί τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού. Στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, παρά το τετράμηνο πλέον lockdown, βγαίνουν στην επιφάνεια όλο και περισσότερες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κάνοντας την κοινωνία μας καζάνι που βράζει.

Το τελευταίο διάστημα στα περιστατικά καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατάλυσης του κράτους δικαίου έρχεται να προστεθεί η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αδιαφορήσει για τον καταδικασθέντα για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας, αφού αιτήθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, την επιστροφή του σε κελί του Κορυδαλλού όπου εξέτιε την ποινή του, έλαβε αρνητική απάντηση. Ως ελάχιστο τρόπο διαμαρτυρίας επέλεξε την απεργία πείνας για περίπου 2 μήνες, ενώ τις τελευταίες μέρες δεν λαμβάνει ούτε νερό. Ωστόσο, συνεχίζει να παραμένει στις φυλακές Δομοκού έπειτα από εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον περασμένο Δεκέμβρη. Έπειτα από τόσο καιρό απεργίας πείνας (πλέον και δίψας) η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Και έρχεται το εξής ερώτημα. Εκβιάζει μήπως την πολιτεία ένας κρατούμενος; ΟΧΙ. Τα εγκλήματα που διέπραξε άλλωστε, καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση, γεγονότα που υπαγορεύουν σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να μην καταπατήσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μετατρέποντάς τους πολίτες του σε κανίβαλους.

Κουφοντίνας και κυβέρνηση δεν σεβάστηκαν το κράτος δικαίου. Μόνο που ο πρώτος τιμωρείται για τις πράξεις του ενώ η δεύτερη ευαγγελίζεται το «αλάθητό» της μέσω της μιντιακής υπεροπλίας που διαθέτει. Πρωτοφανής είναι η αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση τόσο για τις δηλώσεις συγγενών των θυμάτων όσο και για τις παρεμβάσεις νομικών ή ακόμη και πολιτικών της ίδιας της της παράταξης που προβληματίζονται με τη βάρβαρη στάση του κόμματός τους. Απ’ότι φαίνεται, δυστυχώς η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιγράψει την πρακτική της Θάτσερ και του Ερντογάν και να μείνει στην ιστορία ως αυτή που επέτρεψε τον θάνατο του πρώτου απεργού πείνας σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το σωφρονιστικό σύστημα οφείλει να λειτουργεί όπως αναφέρει και το τίτλος του, επανεντάσσοντας τους ήδη καταδικασμένους φυλακισμένους στην κοινωνία, και όχι να διαιωνίζει την τιμωρία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι φυλακισμένοι δεν παύουν να έχουν δικαιώματα και οφείλουμε να τα σεβόμαστε όλοι, κυβέρνηση και πολίτες. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, και μπορεί να αναστραφεί μόνο με την καταδίκη από την κοινή γνώμη. Είναι στο χέρι μας να πιέσουμε την κυβέρνηση και να της υπενθυμίσουμε ότι παρέλαβε δημοκρατικό πολίτευμα και κράτος δικαίου.

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης