Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας», εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στα μέλη της Παλαιστινιακής ακαδημαϊκής κοινότητας τα οποία βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της επιχειρούμενης γενοκτονίας από το κράτος του Ισραήλ.
Πριν την έναρξη του πολέμου, στην Παλαιστίνη λειτουργούσαν 28 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκτιμάται ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ξεπερνούσε τις 80.000 και παράλληλα ο συνολικός αριθμός του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού ανέρχονταν κοντά στον αριθμό των 5.000 (Al-Mqadma et al. (2024)). Μέχρι και σήμερα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 17 πανεπιστημιουπόλεις και κολεγιακές εγκαταστάσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 63% του συνόλου, σύμφωνα πάντα με την κοινή έκθεση ζημιών της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ (EU/WB/UN, 2024). Ως αποτέλεσμα αυτού έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των πανεπιστημίων της Παλαιστίνης τα οποία αναγκάστηκαν να διακόψουν πλήρως την ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία τους. Παράλληλα, το σύνολο σχεδόν της παλαιστινιακής ακαδημαϊκής κοινότητας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του.
Ως νέοι άνθρωποι και επιστήμονες δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι και απλοί παρατηρητές όταν στερείται από έναν λαό το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση. Τα Πανεπιστήμια για τον Παλαιστινιακό λαό, όπως και για κάθε λαό, δεν είναι απλώς ένα μέσο μετάδοσης γνώσης, αλλά ένας ζωτικός πυλώνας για την ίδια του την ύπαρξη. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα πλαίσια της διεθνούς αλληλεγγύης και της διάσωσης της ακαδημαϊκής έρευνας και γνώσης και να συμβάλουμε έμπρακτα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη.
Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» καλεί τη Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εκκινήσει άμεσα διαδικασίες όπως:
1.Σύσταση Προγράμματος Υποτροφιών για την υποδοχή Παλαιστίνιων Ακαδημαϊκών με σκοπό τη συνέχιση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου τους στη χώρα μας,
2.Υποδοχή και Φιλοξενία Παλαιστινίων φοιτητών του ίδιου γνωστικού αντικειμένου στο Πανεπιστήμιο μας για ένα ή περισσότερα εξάμηνα με σκοπό τη συνέχιση των σπουδών τους, στα ίδια πρότυπα με τον θεσμό του Erasmus. Παράλληλη χορήγηση υποτροφιών με σκοπό την παροχή δωρεάν διαμονής και σίτισης στη φοιτητική εστία,
3.Σύναψη μνημονίων συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών όταν εκείνα θα είναι σε θέση να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους ή ακόμα και σήμερα με χρησιμοποίηση μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Δείτε εδώ την απόφαση του συλλόγου Φοιτητών << Σωτήρης Πέτρουλας>>.
Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Παλαιστίνη και στα εγκλήματα που διεξάγει το κράτος του Ισραήλ.
Απέναντι στην γενοκτονία που συντελείται εμείς οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον λαό της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για το αναφαίρετο δικαίωμά του στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση.
Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών, καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετέχει στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα σήμερα Κυριακή 15 Ιουνίου στις 19.00, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό για την παγκόσμιας ημέρα δράσης για την Παλαιστίνη.
Δείτε εδώ την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Ο.Π.Α. <<Σωτήρης Πέτρουλας>>.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Εξεταστικής για το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2025.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας», καλεί την Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να ακυρώσει τα προγραμματισμένα μαθήματα και την εμβόλιμη εξεταστική της Τετάρτης 9 Απριλίου, λόγω των προγραμματισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε κανένας φοιτητής να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία και καλεί σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετέχει στην γενική απεργία της Τετάρτης 9 Απριλίου και στην συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00.
Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στον νόμο 4957 και στην επιχειρούμενη διαγραφή όσων φοιτητών έχουν συμπληρώσει το όριο των, ν+2 έτη, σπουδών.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους Συλλόγους Φοιτητών αλλά και με όσα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην τυχόν εφαρμογή της διάταξης περί διαγραφής φοιτητών ζητώντας ευθέως από το Υπουργείο Παιδείας την τροποποίηση του νόμου.
Επισημαίνουμε ότι οι φοιτητές αυτοί, δεν κοστίζουν ούτε 1 ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν δικαιούνται καμία δωρεάν παροχή (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, εκπτώσεις μέσω του φοιτητικού πάσο).
Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση ότι οι διαγραφές των “αιώνιων φοιτητών” θα φέρουν αναβάθμιση της φήμης των Πανεπιστημίων της χώρας μας, πέφτει στο κενό καθώς είναι η ίδια που φρόντισε να τα υποβαθμίσει όταν νομοθέτησε την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με εκείνα των, αμφιβόλου ποιότητας, κολλεγίων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει μείωση του αριθμού των φοιτητών προκειμένου να παρουσιάσει μια τεχνητή αύξηση της δαπάνης ανά φοιτητή.
Το φαινόμενο της καθυστέρησης της λήψης πτυχίου είναι η αποτύπωση των χρόνιων προβλημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση το φαινόμενο αυτό δεν αντιστρατεύεται την αξία και την αποστολή των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Άλλωστε, μέσα από το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα παγκόσμια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δρώμενα, με πλήθος Ελλήνων επιστημόνων να διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων παράγοντας πρωτοποριακή έρευνα σε όλα τα επιστημονικά πεδία, στελεχώνοντας παράλληλα τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς.
Η σχεδιαζόμενη διαγραφή των φοιτητών έρχεται λοιπόν για να ικανοποιήσει την ανάγκη για δημιουργία πελατείας για τα Κολλέγια και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Σε συνδυασμό μάλιστα και με προηγούμενα νομοθετήματα της παρούσας κυβέρνησης (κατάργηση Ακαδημαϊκού Ασύλου Ιδεών, θεσμοθέτηση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, κατάργηση Φοιτητικής Εκπροσώπησης και Συνδιοίκησης των Ιδρυμάτων) αποσκοπεί στην αλλοίωση του ρόλου και της αποστολής του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο πέραν της κατεξοχήν αποστολής του για την προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, διαμορφώνει παράλληλα και το εγγενές περιβάλλον για την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, ανθρωποκεντρικής αντίληψης και πολιτικής συμμετοχής στα κοινά. Η προωθούμενη λοιπόν νομοθέτηση της διάταξης περί διαγραφών στοχεύει ακριβώς στο να εξαλείψει αυτά τα χαρακτηριστικά του Δημόσιου Πανεπιστημίου τα οποία είναι ενοχλητικά και ανεπιθύμητα για κάθε εξουσία.
Με το παρόν κείμενο, εμείς οι υπογράφοντες καλούμε σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου όλοι μαζί να προασπίσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Μπες εδώ για να "υπογράψεις" και εσύ ενάντια στις Διαγραφές Φοιτητών.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Εμβόλιμης Εξεταστικής.