Απόφαση Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών «Σωτήρης Πέτρουλας» | Ημέρα Μνήμης για Σωτηρή Πέτρουλα

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2021-2022
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου συμπληρώνονται 58 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πετρούλα. Ο Σωτήρης, νεαρός τότε, φοιτητής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε., όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι της εποχής, συμμετείχε καθημερινά σε διαδηλώσεις υπερασπιζόμενος τις απειλούμενες εν έτη 1965 αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ήταν η ταραγμένη περίοδος των ιουλιανών όπως έχει αποτυπωθεί στην ιστορική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας.

Η ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης (με 52%) του Γεωργίου Παπανδρέου από το Παλάτι μέσω των αποστατών πυροδότησε το ήδη τεταμένο κλίμα, που επικρατούσε στην χώρα.

Βασικές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε συνθήματα της εποχής ήταν το «1–1-4», το «15% για την παιδεία» και το «προίκα στην παιδεία, όχι στην Σοφία». Η κυβέρνηση των αποστατών θέλοντας να αντιμετωπίσει τις συγκεντρώσεις αυτές, φοβούμενη τη δυναμική που είχαν αναπτύξει, διέταξε τη βίαιη καταστολή τους.

Έτσι, το βράδυ της 21ης Ιουλίου μαζί με τους εκατοντάδες τραυματίες υπάρχει κι ένας νεκρός. Η είδηση αυτή ταξιδεύει από στόμα σε στόμα και ταράζει συθέμελα την ελληνική κοινωνία. Όμως, αυτό που σοκάρει ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη είναι η προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας, καθώς μόνο μετά από τεράστιες πιέσεις παραδίδεται η σορός του Σωτήρη στην οικογένειά του.

Έκτοτε έχουν περάσει κάτι λιγότερο από εξήντα χρόνια. Οι εποχές έχουν αλλάξει, αλλά οι διεκδικήσεις των νέων εκείνης της εποχής επανέρχονται εμφατικά ξανά στο προσκήνιο Όπως τότε, έτσι και σήμερα, θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις βρίσκονται υπό απειλή.

Η προδιαγεγραμμένη κυβερνητική προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο θεσμό του Δημοσίου και Δωρεάν Πανεπιστήμιου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, η διάλυση και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ., η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την αστυνομική βία και την καταστολή δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον εντός του οποίου αμφισβητούνται στην πράξη θεμελιώδεις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες. Απέναντι σε όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα με πυξίδα του τις δημοκρατικές αξίες θα δώσει τη μάχη της εποχής μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Σωτήρης Πέτρουλας» καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:00 στο Μνημείο, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου.

Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση το ΔΣ του Συλλόγου

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης