Χούντα στην Ονδούρα

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2008-2009
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Το χρονικό του πραξικοπήματος και τα αίτια επιβολής του στρατιωτικού καθεστώτος 

Από τις 28 Ιουνίου στην Ονδούρα, χώρα της Κεντρικής Αμερικής, γράφεται για ακόμη μια φορά μια μελανή σελίδα στην ήδη πολυτάραχη ιστορία της χώρας. Κατόπιν παρέμβασης των στρατιωτικών δυνάμεων ανατράπηκε βίαια ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια και η κυβέρνηση του, που δημοκρατικά εκλέγεται τα τελευταία 16 χρόνια,. Το παραπάνω γεγονός αποτελεί το πρώτο “πετυχημένο” πραξικόπημα του 21ου Αιώνα. Στις πρώτες αποφάσεις του διορισμένου από τον στρατό προέδρου, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, συγκαταλέγεται η κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ο περιορισμός των πολιτικών ελευθεριών των πολιτών της χώρας. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους της χώρας για τουλάχιστον 5 μέρες, την καταστολή όλων των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Η κατάσταση που επικρατεί στην Ονδούρα, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, όπου οι πολίτες ζουν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και φόβου...

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει ουσιαστικά στην απομόνωση της Ονδούρα από τον υπόλοιπο κόσμο. Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν σταματήσει τις εμπορικές συναλλαγές μαζί της και κάποιες όπως η Βενεζουέλα απειλούν με κήρυξη πολέμου και εισβολή στην Ονδούρα, με σκοπό την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Την στήριξη στην συνταγματικά νόμιμη κυβέρνηση του Σελάγια έχουν εκφράσει  χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους,  ο Ο.Η.Ε. και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός της συμπαράστασης  των Η.Π.Α (;).

Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, καμία χούντα δεν έχει δράσει και προφανώς δεν έχει εγκαθιδρυθεί χωρίς την, συνήθως άτυπη, σύμπραξη των ιμπεριαλιστικών χωρών, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά χώρες όπως η Ονδούρα. Κατά το παρελθόν, στην λατινική Αμερική έχει χυθεί αρκετό αίμα από την ανατροπή των δημοκρατικών κυβερνήσεων και την επιβολή κυβερνήσεων δωσιλόγων. Η Κούβα, η Χιλή, η Βενεζουέλα είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τα αίτια της πραξικοπηματικής αυτής ανατροπής δεν είναι η αναποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας από τον Μανουέλ Σελάγια, όπως υποστηρίζουν οι χουντικοί. Τα αίτια είναι πολύ πιο βαθιά. Μεταξύ των αιτιών αυτών περιλαμβάνονται:

  • η προσπάθεια του νόμιμου προέδρου της Ονδούρας να πατάξει εσωτερικά τη διαφθορά,
  • η απόφασή του να πλήξει οικονομικά τις τρεις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες, αναζητώντας φτηνό πετρέλαιο από την Βενεζουέλα,
  • η ένταξη της Ονδούρας σε μια οικονομική συμμαχία που αντιτίθεται στα συμφέροντα των Η.Π.Α.
  • η επιλογή του Μανουέλ Σελάγια να θεσπίσει νόμο για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Το μόνο σίγουρο «λάθος» του Σελάγια ήταν, ότι ήθελε να δει τη χώρα του να ζει με αξιοπρέπεια και να είναι οικονομικά ανεξάρτητη.

Παρά τη διεθνή στήριξη στη συνταγματική κυβέρνηση της Ονδούρα η χούντα παραμένει στη χώρα. Ωστόσο, όλες αυτές τις μέρες ο λαός της χώρας δεν έχει σταματήσει να διαδηλώνει, να αντιστέκεται και να μάχεται για την επαναφορά της δημοκρατίας. Ίσως φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, τώρα στον 21ο αιώνα, ότι η περιφρούρηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι θέμα μόνιμου και συνεχούς αγώνα.

 

 

 

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης