Μέχρι την Τελική Νίκη...

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2012-2013
Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Η έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους σηματοδοτεί για εμάς τους φοιτητές,

την αφετηρία ενός ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ αγώνα υπέρ του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, με στόχο την οριστική ανατροπή του “νόμου Διαμαντοπούλου”, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011, από μία επίπλαστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένα χρόνο μετά και παρά την απόπειρα της τρικομματικής τροϊκανής κυβέρνησης να “ρετουσάρει” πτυχές του νόμου ώστε να γίνει ευκολοχώνευτος από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, αυτός παραμένει στα ...αζήτητα!!!

Η αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας, που εκφράστηκε τόσο μέσα από τις αποφάσεις των φοιτητικών συνελεύσεων, όσο και από τις συνόδους πρυτάνεων και τις αποφάσεις των συγκλήτων όλων σχεδόν των ιδρυμάτων της χώρας, υπήρξε σύσσωμη και καθολική, αλλά αγνοήθηκε επιδεικτικά και προκλητικά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο νέος “νόμος” καταργεί οριστικά τη δημοκρατική συνδιοίκηση των Πανεπιστημίων από τους ακαδημαϊκούς τους φορείς, ενισχύει τη διαφθορά και το συγκεντρωτισμό, κατοχυρώνει την 3ετή φοίτηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο, εισάγει ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα στη διοίκηση και τον έλεγχο των Ιδρυμάτων, αλλοιώνει το χαρακτήρα και την αποστολή τους και πλήττει με βάναυσο τρόπο το δημόσιο & δωρεάν χαρακτήρα τους.

Οι αλλαγές και οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όμως δεν είναι ανεξάρτητες από όσα δραματικά συμβαίνουν στο χώρο της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας ευρύτερα. Εδράζονται στην αμείλικτη νεοφιλελεύθερη λογική ότι “αξία έχει μόνο το αγοραίο”...οτιδήποτε άλλο πρέπει να συντριβεί! Οι έννοιες του δημόσιου αγαθού, του συλλογικού και του κοινωνικού, τα δικαιώματα, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, η προστασία των αδυνάμων και των μη προνομιούχων, η δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες, η αξιοκρατία και η ισονομία έχουν υποταχθεί πλήρως στους νόμους της αγοράς και περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη δύναμη του κέρδους και την ψυχρή-τεχνοκρατική-λογιστική διαχείρηση.

Γι’αυτό και το κοινωνικό κράτος συμπιέζεται, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επιστρέφουν στο καθεστώς του προηγούμενου αιώνα, οι μισθοί και οι συντάξεις περιορίζονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι δαπάνες για παιδεία, υγεία και πρόνοια περικόπτονται, οι φόροι πολλαπλασιάζονται και οι κινητοποιήσεις συστηματικά λοιδωρούνται και συκοφαντούνται! Την ίδια στιγμή, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, η διαφθορά, η ανομία, η βία και η εγκληματικότητα, η ανέχεια και η ανεργία, όχι απλά δεν αντιμετωπίζονται, αλλά εξαπλώνονται και οργιάζουν! Και το πολιτικό σύστημα και οι εκπρόσωποί του, που ανέχτηκαν και καλλιέργησαν συστηματικά αυτά τα φαινόμενα, όχι απλά δεν τα περιορίζουν, αλλά αλαζονικά και αναίσχυντα υποδεικνύουν με το δάχτυλο τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους φοιτητές ως βασικούς υπευθύνους!!!

Όσοι λοιπόν θεώρησαν ότι οι φοιτητικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ήταν η ενστικτώδης αντίδραση μιας «συντεχνίας βολεμένων», που δεν ήθελαν να απωλέσουν τα κεκτημένα τους και εύλογα ξεφούσκωσαν, σύντομα θα αναθεωρήσουν κατανοώντας πως δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ακαδημαϊκές και δημοκρατικές αξίες που γέννησε το πανεπιστήμιο. Θα συνειδητοποιήσουν ότι δε βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή ενός δύσκολου, μακρύ, ανηφορικού, αλλά κυρίως μαζικού και ριζοσπαστικού αγώνα, που δε θα υποχωρήσει παρά μόνο όταν αποσυρθεί ο νόμος-ταφόπλακα του Δημοσίου Πανεπιστημίου και όταν ανατραπεί η πολιτική που συσσωρεύει αδίκως και μονομερώς τα βάρη στους άνεργους, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους!

Η αδράνεια, η αδιαφορία και ο ατομισμός δε μας ταιριάζουν! Καμία αλλαγή, καμία ανατροπή, καμία επανάσταση δεν συντελέστηκε ποτέ ιστορικά χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης και του αγώνα. Αν όχι τώρα, που ξεθεμελιώνεται όλο το οικοδόμημα των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων του 20ου αιώνα και που οδηγείται ο τόπος μας στη χρεοκωπία και την εξαθλίωση, τότε πότε; Αν όχι εμείς, οι φοιτητές, που δεν έχουμε εξαρτήσεις, υποχρεώσεις, βαρίδια και δεσμεύσεις, που διαθέτουμε τη φλόγα, το πάθος, την ανιδιοτέλεια και το όραμα των νέων ανθρώπων για μια δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία, τότε ποιοι; Ήρθε λοιπόν η ώρα, η γενιά μας να αγωνιστεί μέχρι την τελική νίκη...

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης