Εργατική Πρωτομαγία 2015

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2014-2015
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

«Θα έρθει κάποτε ο καιρός που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή...

από τις φωνές μας που στραγγαλίζετε σήμερα», (August Spies, 1887)

Πριν 129 χρόνια οι εργάτες του Σικάγο έδιναν το αίμα τους διεκδικώντας την κατοχύρωση του 8ώρου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Σήμερα, ο «εργασιακός μεσαίωνας» δεν μας απειλεί απλά σαν εφιάλτης, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενοι, όχι μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και στο δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και της οικονομίας, εφαρμόζεται και στη χώρα μας, με τις εντολές της τρόϊκας και τα πειθήνια ντόπια όργανα της, σε όλη της την έκταση η νεοφιλελεύθερη πολιτική της συρρίκνωσης του μισθολογικού κόστους και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Με νόμους και διατάξεις που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο περιορίζονται οι αμοιβές των εργαζομένων, αλλά διευκολύνονται οι απολύσεις, μειώνονται οι αποζημιώσεις των υπερωριών και των απολύσεων, καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθιερώνονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις, μειώνονται τα κατώτατα όρια αμοιβών. Ταυτόχρονα επιδιώκεται προκλητικά ακόμα και η υποβάθμιση των συμβόλων του εργατικού κινήματος, όπως είναι η ίδια η Απεργιακή Πρωτομαγιά που επιχειρείται να μετατεθεί χρονικά για να «εορταστεί» στις 6η Μάη.
Η πραγματικότητα αυτή δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης επέλασης των νεοφιλελεύθερων ιδεών κατά τα προηγούμενα χρόνια και της αποθέωσης της αγοράς και του μηχανισμού μεγιστοποίησης των κερδών, έναντι του κόστους της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το μοντέλο αυτό επιπλέον, μας οδήγησε στην όξυνση των ανισοτήτων, στην άδικη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και τελικά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε παγκοσμίως σήμερα.

Απέναντι σε αυτό το μοντέλο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να προτάξουν και να διεκδικήσουν την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, που δε μειώνει το μισθολογικό κόστος, αλλά επιδιώκει την ανταγωνιστικότητα μέσα από την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Το μοντέλο αυτό δεν μπορεί παρά να σέβεται πρώτα από όλα τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, που κατοχυρώθηκαν μέσα από δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων τον 20ο αιώνα.

Οφείλουμε επίσης να επιδιώξουμε την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, περά από τις αγκυλώσεις και τις σκοπιμότητες του παρελθόντος, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των εργαζομένων, τόσο στο δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα βρίσκεται στο περιθώριο.

Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί λοιπόν μέσα στη συγκυρία αυτή, ακόμη ένα κρίκο στον καθημερινό και αέναο αγώνα μας για μία ανθρώπινη κοινωνία. Μία ακόμα ευκαιρία να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εργαζομένους και να βροντοφωνάξουμε ότι το δικαίωμα μας στη μόρφωση, στην εργασία, στην ασφάλιση και στον ελεύθερο χρόνο είναι αδιαπραγμάτευτο.

Από τη στιγμή που κάποιοι έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τον αγώνα αυτό, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πουλήσουμε τη δική μας τόσο φτηνά...

Συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση τη Παρασκευή 1 Μάη στη Πλ. Κλαυθμώνος

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης