Κάλεσμα για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση Μη Κρατικών - ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ Πανεπιστημίων

ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 2023-2024
Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024

Με το χαλί να έχει πλέον στρωθεί, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να δώσει το τελευταίο και καθοριστικό χτύπημα στη Δημόσια Παιδεία. Το κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης του Ελληνικού Πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει, καιρό πριν ο Μητσοτάκης πορευτεί προς την εξουσία. Και από την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων, πριν από 5 χρόνια, δεν έχει παρεκκλίνει ούτε μια στιγμή από την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του σχετικά με το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, νομοθετώντας αρχικά την κατάργηση του Ακαδημαϊκού Ασύλου και συνεχίζοντας με την θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), την εξίσωση των πτυχίων των Α.Ε.Ι. με αυτά των Ιδιωτικών Κολλεγίων και την κατάργηση της φοιτητικής εκπροσώπησης. Σε συνδυασμό με τα αμείλικτα στοιχεία υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων (μείωση χρηματοδότησης άνω του 50% σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν το 2009, προ δηλαδή των μνημονίων) όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, αποκαλύπτεται πλήρως το πεδίο δράσης μιας κυβέρνησης που επιτίθεται σε οτιδήποτε Δημόσιο, μιας κυβέρνησης που εχθρεύεται τη νέα γενιά της χώρας μας  την οποία τη θέλει αμόρφωτη και συμβιβασμένη.

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα αρνούμενη πεισματικά να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και αγνοώντας επιδεικτικά το Σύνταγμα και τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας νομοθετεί την ίδρυση των Μη Κρατικών – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ Πανεπιστημίων. Απώτερος σκοπός της να στρώσει το έδαφος για την Αναθεώρηση του Άρθρου ’16 του Συντάγματος και να μετατρέψει την Παιδεία σε ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

 

Απέναντι εμείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα, στο άρθρο 16 του οποίου προβλέπεται ρητά ότι “η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση”Απαιτούμε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων της για ίδρυση Μη Κρατικών – Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Στα πλαίσια αυτά, καλούμε την Διοίκηση του Πανεπιστημίου να ακυρώσει τα προγραμματισμένα μαθήματα για αύριο Παρασκευή και καλούμε σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές, διοικητικούς υπαλλήλους και διδάσκοντες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 08/03 και ώρα 11:00 με αφετηρία την Πλατεία Κλαυθμώνος.

 

Δείτε εδώ την απόφαση του Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Ο.Π.Α. <<Σωτήρης Πέτρουλας>>

28/02/2021 prytanis

Κάτι σάπιο υπάρχει    στο Βασίλειο της Μπουραντωνημαρκίας...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε Επίσης